Tuesday, February 4, 2014

Kebersihan
Salam.

semalam aku terpanggil untuk menulis dan berkongsi pendapat mengenai kebersihan alam sekitar. dengan apa yang sedang berlaku, dan telah dilalui oleh seorang sahabat aku, terdetik di hati aku malam tadi untuk menukilkan sedikit pandangan mengenai kebersihan. Ya. KEBERSIHAN. kebersihan di sini bukan hanya tertakluk kepada diri individu semata. Ia meliputi keseluruhan dan persekitaran hidup kita. Sebagai orang yang bertamadun dan berilmu, kita perlu lebih prihatin dengan kebersihan alam sekitar. Belajarlah jadi manusia bertanggungjawab dan pembersih. Disiplinkan diri untuk buang sampah di tempat yang telah disediakan.

Kesedaran diri amat penting dalam bab kebersihan ini. Islam mendidik umatnya untuk menjadi orang yang beriman serta pembersih. malah, elemen pembersih itu sendiri terkandung dalam ciri-ciri orang beriman. Come on la rakyat Malaysia. Kata nak setanding dengan rakyat-rakyat negara lain. Kalau bab kebersihan pun susah nak jaga, apatah lagi benda lain. tak guna juga kalau ada teknologi power, gah dengan bangunan pencakar langit, ada salji turun la bagai tapi negara kotor nak mampos. buat apa. tak guna la weih. Come on. wake up Malaysian, wake up!!

dah la pemalas, pengotor pula lagi. macam mana ni. aku yakin, bukan hanya agama Islam yang mendidik penganutnya untuk menjaga kebersihan, malah ajaran dan kepercayaan lain turut menitik beratkan soal ini. kalau bab penggunaan nama Allah, haa. tu dia. melenting bukan main lagi. turun naik mahkamah bagai. tapi kebersihan alam sekitar ni macam mana pula? think people. think. ini urusan kita bersama. jangan hanya harapakan Majlis Perbandaran, bandaraya atau sebarang syarikat pengurusan sampah untuk menjaga kebersihan negara kita. kita hidup di sini. segalanya di sini. takkan kita nak tengok negara ni jadi negara paling kotor dan penuh sampah?

jadilah masyarakat yang tinggi mentalitinya. jangan mundur. dunia semakin hari semakin maju. tapi, kita sendir semakin mundur pemikirannya. kalau bab-bab teknologi, memang kita la laju. lepas tu bangga serata dunia kata kita seiring dengan kemajuan. phuii. boleh pi jalan. kita duk canang satu dunia, tahun 2014, tahun melawat Malaysia, tapi persekitaran kita seperti yang digambarkan di iklan kah? janganlah dimalukan dengan bidalan sendiri, indah khabar dari rupa. ayuh bersama merealisasikan impian bersama, untuk melihat kebersihan persekitaran yang setanding dengan negara maju di Asia seperti Jepun dan Korea. kembali kepada dasar yang dibentangkan oleh mantan PM kita, Tun Dr. Mahathir, Dasar Pandang ke Timur. di mana kita mengadaptasi dan mengaplikasi secara menyeluruh dari pelbagai aspek kehidupan.

Bersamalah menjaga kebersihan bumi kita.

No comments: