Thursday, August 25, 2011

RaYa : mASa kANak2 dULu~

Alhamdulillah.selesai je berbuka td, ak terlintas kat otak ak nk cerita sket kesah msa kanak2 dulu..masa bulan ramadhan ni laa, musim raya...hehe..mmg lumrah(aku rasa), masa kecik2 dulu kite suka men mercun..kan..seronok gilerr bile dgr bunyi letup2 tuh...lagi kuat, lagi syio0ok...

ape yg best, msa kecik2 nih mmg sgt kretif dan penuh inovasi..ade je bnda nk di-invent dan di-upgrade menjadi lebih p0wer..dan..aku jua tergolong dalam kalangan mereka yg suka mereka cipta nih...tp ak xdelah invent bnda yg bukan2..ak upgrade sket je, sbb bhn2 letupan x mencukupi pada ketika itu...bekalan ssh nk dpt...duk kg la katakan..msa aku kecik2 dulu, mercun bola x sampai ag kat kg aku..nak men meriam,umur x cukup lagi nak join member2 abg sepupu aku..haissh...xpe2...otak aku pon berputar ligat mencari idea, nak kasi umph! bunyi mercun aku..haha..

lantas, aku pon terfikir, klu aku letupkan mercun nih dalam tin, agak2 kuat x??lalu, ak pon mencuba bersama sepupu ak...

Cubaan Pertama : yeehaa!! success..mmg melets bunyinya..tp x cukup kuat ag..ak x puas..
Cubaan Kedua : ak guna tin susu yg besar tuh...td aku guna yg kecik jerr..dan, hasilnya, bergegar la jugak cupin telinga aku..hahaha...

tapi..mmg lumrah manusia r..x penah puas..kan...aku pon terfikir satu idea.."kalau mercun yg lagi kuat, mesti bunyi lagi kuat..hurmm..~" otakku kembali ligat berfikir...tengah aku berfikir, aku terjumpa batang paip plastik, org buat drain tuk bumbung tuhh.."haa..bgos nih..skg nih, ak kena carik mercun besar plak...haha.."

org tua kata, pucuk dicita ulam mendatang, sekonyong-konyongnya, dtg la sorg member ak dr kampung hujung, sje2 dtg melawat..aku pon, ape lg, ringan mulut r ak tanya :

aku : weyh, ko ade mercun power x?
member : power cne ko nk nih?
aku : yg power laa..bunyi kuat punya..
member : nk kuat men meriam r...
aku : alaa...ape brg men meriam..x maju r..ak nk reka benda baru nih..(padahal x cukup umur nk men meriam)
member : ape yg ko reka?beriya sgt nih..cecite2(ni bohong, msa tu xde ag trademark nih)..
aku : adelaaa....dah ade brg, bru tunjuk...(aku pancing)
member : mercun kuat xdelaa..tp thunder clap aku ade r...
aku : (haish, thunderclap meletup kat atas, cbe ak nk letupkan dalam btg paip ak nih...bentak hatiku)thunderclap bt pe...tu terbang2...
member : tapi.bunyi die kuat wooo..ko dgr x msa letup kat atas tuh..kuatkan?
(aku mengangguk, die sambung)..haa..cmni, mlm nt, pas tarawikh, ak bg kat ko..ak bg yg hujung tu jerr...part yg meletup tuhh..nt ko try..ek..
aku : haaa...ok gak camtuh..bijak2..jmpa mlm nt...

.....selepas tarawikh.......

aku : ade x?
member : ade2...nah..g r try..ak nk tgk bnda yg ko bt tuh...
aku : haha..ok2..ko tggu kat masjid nih...ko dgr baik2..kuat ke x bunyi benda alah nih..ek...
member : ok2...

lalu, dgn pantas nya aku berlari pulang..umh ak ngn masjid x la jauh sangat..200 meter jerr...hehe...
aku pon terus mendapatkan btg paip aku..ak port kan baik punya menghala ke kg seberang...yeah, korg rasakan ini..kata hatiku...

masa aku nk bakar tuh, punya la ssh..sumbu pendek plak tuh..haish, apsal ak x check td ek...nyesal plak..klu ak x bt, malu r ak..kena bahan r nt..oh tidak, ak perlu teruskan..ak pon cucuh punya cucuh sekali tiba2 KABAB0OOOMMM!!

ak tergamam..lalu, ketawa sendirian..hahaha...x lama pastuh, member ak n sepupu aku sampai...

member : weyh, ko dh bakar ke??kuat gilerr weyh..cne ko bt..ajar r aku...
aku : (aku tersengih, mata aku berpinar sekejap)
member : apsal ko ni weyh??
aku : batang paip dah pecah..haha...bersepai ko tau tak...
member : ha?hahahaha..padan muka ko..!!
aku : siot r ko..bg ak mercun sumbu pendek, x sempat aku nk lari...dah la ssh nk bakar..selamat x cacat muka aku..hahaha...

klu korg nak tau, btg paip tu pecah..bersepai..kena muka aku...tangan ak kebas time tuh..aku masuk umh cek..Alhamdulillah..sempurna lagi...hahaha...

p/s : jgnlah ngada2 nak invent mercun nih..cam haram!

notes : nanti nk cerita pengalaman men meriam lak..hehe...

2 comments:

shudeshude said...

cehhhh..mmg haram...naseb x cacat..gile tol!

sean donnell said...

hahaha..kann...nseb baik laa...
klu x, ak x jmpa ko...
sbb duk skolah OKU..:p